maart 2021
​Verhuizing naar Schiekade 830 Rotterdam Centrum

 

28 t/m 30 september 2016
Uitvaart Vakbeurs Gorinchem

 

Naast de verkoop van kleine kinderkistjes kunnen wij op verzoek ook grafstenen realiseren van Terrazzo. Door de combinatie van het materiaal en de belettering van perspex, kan elk gewenst ontwerp gemaakt worden.

8 november 2015
Levendige beurs over de dood

AFSCHEIDSKISTJES.NL was afgelopen zondag 8 november te zien op de uitvaartbeurs in het Multifunctioneel Centrum 'De Kristal' in Rotterdam Nesselande. De beurs werd georganiseerd door SAMSAM-uitvaartcoaching, een vrijwilligersorganisatie in Rotterdam die nabestaanden met een smalle beurs de weg wijst bij een overlijden.

 

25 oktober 2015
Uitvaartbeurs LEVEN & STERVEN​


Op zondag 25 oktober is Afscheidskistjes.nl te​ zien op de uitvaartbeurs Leven & Sterven in de BAVO kerk (Grote Kerk) in Haarlem van 10.00 - 16.30 uur.

Bezoekers kunnen zich laten informeren, adviseren en inspireren op het gebied van uitvaart, rouw en herdenken.

 

5 februari 2015
ARTIKEL in NIEUWSBRIEF DDID
DUURZAAM BEGRAVEN

 

 

duurzame uitvaartkisten_DDiD

 

 

 

 

 

Bezuinigen op de uitvaart van een dierbare doe je niet. Toch is een goedkope begrafenis geen taboe meer.
Een uitvaart zonder extra’s kost gemiddeld 7.000 euro. Dure grafsteen of huur van een graf, al gauw 3000 euro. Maar steeds meer mensen denken er anders over: een eigen ritueel en met een duurzame herinnering. Zo kun je al in een kartonnen uitvaartkist terecht vanaf 350 euro! Henny Wilting volgde training Fair & Green Design en ontwikkelde verder haar duurzame uitvaartkisten onder de naam afscheidskisten.nl en afscheidskistjes.nl

Aan doodgaan zit niet alleen een prijskaartje, hoe zit het met de milieubelasting van een uitvaart? Voor milieuzorg is vooral hetLijkomhulselbesluit van belangEr zijn regels over het materiaal waaruit kisten mogen bestaan. De kist of het lijkomhulsel moet zijn vervaardigd met toepassing van biologisch afbreekbare materialen die het doel van begraving niet belemmeren en het graf na afloop van de grafrusttermijn kan worden geruimd. Mensen willen een begrafenis persoonlijke aandacht meegeven. Zoeken naar een eigen ritueel, een passende omgeving. Een mooi vormgegeven en duurzame kist kan daarvan een onderdeel zijn.

Troost
Twaalf jaar geleden begon Henny Wilting met het ontwerpen en uitvoeren van kleine afscheidskistjes. Daarvoor ontwierp ze samen met beeldend kunstenaar Jeannette Ephraïm gedenkstenen in terrazzo. Door deze opdrachten kwam zij in contact met diverse uitvaartondernemingen. Vanuit deze branche was er op een gegeven moment een vraag naar kinderkistjes en mandjes met een warme en bijzondere uitstraling. Voor de ouders belangrijk om persoonlijk contact te hebben en te helpen een goede keuze te maken.
Veel later in 2010 kreeg zij het idee om zich ook te richten op kisten voor volwassenen. “Ik wilde graag als ontwerper iets nieuws toevoegen aan het traditionele aanbod van kisten.  Een mooie uitvaartkist biedt troost en blijft lang in herinnering.

“In de ontwikkeling van nieuwe producten voor de markt wil ik zo optimaal mogelijk rekening houden met een verminderende belasting van het milieu. Door het inzetten van hergebruikte en gerecyclede materialen en de productie dichtbij huis halen. Mijn streven is om sociale projecten in Nederland te betrekken bij de productie en zo werkgelegenheid te creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. “

Duurzame uitvaartkistjes_DDiDMozes in een mandje
Een bijzonder afscheidskistje voor jonge kinderen is CESTINO.
CESTINO is een kindermandje van gevlochten wilgentenen. Wat het kindermandje zo bijzonder maakt is de wijze waarop het afgesloten wordt met een dekje van wolvilt. Op subtiele wijze wordt dit dekje aan het mandje vastgestrikt.  Het sluiten van het dekje past bij het ritueel om definitief afscheid te kunnen nemen van het kindje. Het is een emotioneel moment en krijgt betekenis in het vaststrikken van de lintjes.
“Mijn inspiratie om dit mandje als uitvaartkistje te gebruiken komt voort uit het Bijbelse verhaal van Mozes. “
Het product komt rechtstreeks uit de natuur. Na het knotten van wilgen groeien er jaarlijks nieuwe wilgentenen aan om daarna weer verwijderd te worden. Het mandje is gevlochten door ambachtsmensen in Polen.

De bekleding is van ongebleekt katoen. Een knuffeltje van hetzelfde materiaal wordt er gratis bijgeleverd. Deze zijn gemaakt door allochtone vrouwen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Kartonnen uitvaartkist
Zo heeft afscheidskisten.nl ook een kartonnen doos als uitvaartkist:Cartone.
Populair vaak vanwege kostenoverwegingen. Maar ook omdat het minder milieubelastend is dan hout. Daarnaast kunnen nabestaanden (kinderen en/of kleinkinderen) de kartonnen uitvaartkist makkelijk personaliseren door op de kist te tekenen, schrijven of te beplakken met herinneringen aan de overledene.
De kartonnen uitvaartkist weegt minder dan 10 kilo en is ontwikkeld zodat hij een draagkracht heeft van 110 kg. Het karton komt uit Duitsland en wordt daar ook bewerkt. De grondstoffen voor het karton is een combinatie van gerecycleerd papier en houtvezels. Er wordt lijm gebruikt om de diverse papierlagen aan elkaar te krijgen. Deze lijm is op zetmeelbasis.
De kisten worden plat in een uitgestanste vorm vervoerd waardoor het transport zeer efficiënt en minder belastend voor het milieu kan plaatsvinden.
De binnenkant kist is uitgevoerd met een eenvoudige geplooide ongebleekte katoenen bekleding. De handgrepen zijn gemaakt van plastic om het gewicht te kunnen dragen, maar zijn afneembaar en kunnen worden hergebruikt.

Er is steeds meer belangstelling voor een duurzame en groene uitvaart maar als het niet aansluit bij de overledenen en nabestaanden is het lastig om over een duurzame uitvaart te beginnen. Daarom zou het beter zijn als dit bij wetgeving is vastgelegd, dan kun je er niet om heen.

Voor meer info Afscheidkisten.nl en Afscheidkistjes.nl

ARTIKEL in VARU FLASH - Vakblad Vlaamse Autonome Raad voor het Uitvaartwezen